Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ανασκόπηση 2013



Μια ακόμα χρονιά φτάνει στο τέλος της. Και συνήθεια είναι να κάνουμε... ταμείο βλέποντας τα καλά και τα κακά, τι μένει από αυτή τη χρονιά και τι πρέπει να ξεχαστεί. Ένας ωραίος τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο περνά μέσα από τον χώρο του αθλητισμού και ειδικά από τον Ολυμπιακό.Μια χρονιά που ξεκίνησε γεμάτη ερωτηματικά, υποσχέσεις, απογοήτευση , προβληματισμό, επιτυχία, χαρά και πάλι από την αρχή. Για ένα νέο ξεκίνημα που κάνει τους φίλους της ομάδας να περιμένουν με ανυπομονησία το 2014, για νέες επιτυχίες.

Η χρονιά ξεκινά με ένα παιχνίδι στο Γεώργιος Καραισκάκης απέναντι στην Βέροια. Το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, και η παρουσία του Χουάν Πάμπλο Πίνο σώζει την κατάσταση. Ελπιδοφόρο ντεμπούτο από τον Χιλιανό μέσο, που ξέρει μεγάλη μπάλα αλλά του λείπει ακόμα περισσότερο μυαλό. Το κακό... συνεχίζεται και στην Λειβαδιά, με ένα γκολ στο 97' και η κατάσταση μυρίζει... μπαρούτι. Το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν είναι ελκυστικό , πόσο μάλλον για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, που η διαφορά είναι χαώδης. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίζει να απομακρύνει τον Ζαρντίμ. Μια απόφαση που ήταν θέμα ημερών άλλωστε, μετά και την εμφάνιση απέναντι στον Πάο στο ισόπαλο 2-2 στο ΟΑΚΑ.



Αρχικά προπονητής αναλαμβάνει ο Αντώνης Νικοπολίδης, με τον Ολυμπιακό να δείχνει σιγά σιγά σημάδια ωραίου ποδοσφαίρου, βασισμένου όμως σε ατομικές ενέργειες. Ο επόμενος προπονητής του Ολυμπιακού ακούει στο όνομα Μίτσελ, που βλέπει τον Ατρόμητο να κάνει διπλό μέσα στο Φάληρο(2-3). Ο κόσμος αποδοκιμάζει και απαιτεί καλύτερες εμφανίσεις, εν όψει και των αγώνων του Europa League. Ο Μίτσελ αρχίζει να αλλάζει τον Ολυμπιακό, δίνοντας καλύτερο θέαμα και ποιότητα στο παιχνίδι τους. αλλά η κάκιστη προετοιμασία που είχε γίνει φάνηκε στο πιο κρίσιμο ματς. Στην Ισπανία ο Ολυμπιακός δέχεται ήττα με 3-0 από τη Λεβάντε, αποχαιρετά πρόωρα την διοργάνωση και η ήττα με 0-1 στον επαναληπτικό κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Μόνο κέρδος ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος, δείγμα της δουλειάς που έκανε με τους νεαρούς ο Μίτσελ και φάνηκε στη συνέχεια( Σάμαρης).







Κάποιες νίκες με μεγάλο σκορ και η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου χρυσώνουν το χάπι, αλλά το 0-0 με τον Πάοκ και το 1-1 με τον Πάο στο Φάληρο φέρνουν γκρίνια και σύγχυση στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, καθώς τόσο η εμφάνιση, όσο και το αποτέλεσμα δεν είναι τα επιθυμητά. Η νίκη με 3-0  επί της ΆΕΚ και η φιέστα που ακολούθησε για το 40ο πρωτάθλημα είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα για να ηρεμήσει και να κοιτάξει τον τελικό του Κυπέλλου. Εκεί τον περιμένει ο μαχητικός Αστέρας Τρίπολης. Όλοι χρίζουν φαβορί τον Ολυμπιακό, ο Αστέρας όμως ανοίγει το σκορ με τον Ράγιος, ο Φουστέρ ισοφαρίζει, απίστευτα διαιτητικά λάθη εις βάρος του Αστέρα πηγαίνουν το ματς στην παράταση( ούτε εκεί έλειψαν τα λάθη) και ο Ολυμπιακός με τους Τζιμπούρ και Αμπτούν παίρνει το Κύπελλο με 3-1, χωρίς να το πανηγυρίσει κανείς όμως. Ο τρόπος που ήρθε πιο πολύ αμαυρώνει τη στιγμή.





Ο Μίτσελ καλείται να φτιάξει την ομάδα από την αρχή. Πλέον το δικό του έργο κρίνεται και δεν υπάρχει η δικαιολογία που ακούει στο όνομα Ζαρντίμ. Πολλοί παίκτες αποχωρούν από τον Ολυμπιακό,όπως οι Τζιμπούρ και Αμπτούν, και αρχικά η μεταγραφολογία κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα, με χιλιάδες ονόματα και στόχους να κατακλύζουν τα πρωτοσέλιδα. Ο Βάις αποτελεί την πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού, με τον Ντομίνγκεζ να τον ακολουθεί και στη συνέχεια ένα απίστευτο κρεσέντο μεταγραφών να ακολουθεί, ύστερα και από την έναρξη της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Πιέρ Ισά και τον Κριστιάν Καρεμπέ. Το μεγάλο όνομα είναι ο Χαβιέ Σαβιόλα και η υποδοχή που επιφυλλάσουν οι παδοί του Ολυμπιακό στον Αργεντινό επιθετικό είναι τρομερή. Κάμπελ, Ρομπέρτο και Μεντζανί είναι οι υπόλοιποι, ενώ ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκτήσει τους Ολαιτάν, Ντε Βιτσέντι, Σάμαρη, καθώς και τους Μπουχαλάκη, Τζανακάκη( που παρέμειναν δανεικοί στον Εργοτέλη). Ο Ντε Βιτσέντι ήταν ο παίκτης που δεν μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μίτσελ και επέστρεψε ως δανεικός στον ΠΑΣ.










Τα φιλικά του Ολυμπιακού έδειξαν μια ομάδα που ήθελε αρκετή δουλειά σε διάφορους τομείς, κάτι που φαινόταν και από το γεγονός ότι η ομάδα δεν γνωριζόταν καλά μεταξύ της και έλειπε  κάθε στοιχείο αυτοματισμού. Με εξαίρεση την νίκη απέναντι στην Άντερλεχτ και την ήττα στη Βαλένθια με 2-1, ο Ολυμπιακός προβλημάτισε και στα φιλικά του δείχνοντας σαφώς ανέτοιμος. Το κεφάλι του Μίτσελ... παιζόταν από νωρίς λοιπόν, και χρωστά τη σανίδα σωτηρίας του αρχικά στον Γιάννη Φετφατζίδη, που ήταν εκείνος που άλλαξε τη ροή του αγώνα στη νίκη απέναντι στην Καλλονή με 0-1 στο ΟΑΚΑ στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν. Η νέα νίκη, αυτή τη φορά στην έδρα του, απέναντι στον Ατρόμητο, ήρθε με ανατροπή(2-1) και με τον Σαβιόλα να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τα ερυθρόλευκα. Σε αυτό το ματς ο Ολυμπιακός άρχισε να δένει σαν ομάδα και να παρουσιάζει ακόμα καλύτερο πρόσωπο, με αποκάλυψη του αγώνα τον Γκαετάν Μπονγκ, που μόλις είχε αποκτηθεί. 



Οι Γιαταμπαρέ, Ντινγκά και Σκέποβιτς ήταν οι παίκτες που έκλεισαν το μετραγραφικό παζλ του Ολυμπιακού, καλύπτοντας το κενό που υπήρχε στον άξονα. Στη Λειβαδιά ο Ολυμπιακός πέτυχε μια ευρεία νίκη απέναντι στην τοπική ομάδα με 0-5, με τον Μήτρογλου να πετυχαίνει χατ τρικ και να εξασφαλίζει την άνετη επικράτηση της ομάδας. Ο πιστολέρο μόλις είχε πάρει φωτιά, πετυχαίνοντας ένα ακόμα χατ τρικ την επόμενη αγωνιστική στη νίκη με 4-0 απέναντι στην Ξάνθη. Έτσι, ο Θρύλος πήγαινε με το απόλυτο βαθμών στο κρίσιμο ματς με την Παρί στο φαληρικό γήπεδο. Τα δοκάρια του Βάις και του Φουστέρ, τα λάθη του κουρασμένου Σάμαρη, καθώς και η ποιότητα της Παρί δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να αποφύγει την βαριά ήττα(1-4), σε ένα πρώτο ημίχρονο για σεμινάριο και για πολλούς το καλύτερο πρώτο ημίχρονο των ερυθρολεύκων μέχρι στιγμής( δεδομένου και του μεγέθους του αντιπάλου). Αυτή η ήττα έγινε ένα σκληρό μάθημα για τον Ολυμπιακό, που επηρεάστηκε αρκετά, αφήνοντας βαθμούς στην έδρα του Παναιτωλικού(0-0). Αυτή έμελε να είναι και η μοναδική απώλεια βαθμών στο ελληνικό πρωτάθλημα στον πρώτο γύρο.









Η ποιότητα του Σαβιόλα έφερε τη δύσκολη νίκη με 0-2 στην Νέα Σμύρνη, αλλά και πάλι η εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν ήταν καλή. Σειρά είχε το παιχνίδι με την Άντερλεχτ. Σε περίπτωση ήττας ο Ολυμπιακός έλεγε αντίο από νωρίς στους 16, ενώ κινδίνευε και ο Μίτσελ για 2η φορά σε τόσο μικρό διάστημα. Το χατ τρικ του Μήτρογλου, η απίστευτη βραδιά του Ρομπέρτο που έπιασε πέναλτι και κατέβασε ρολά, έδωσαν μια τρελή νίκη με 0-3 στον Ολυμπιακό μέσα στο Βέλγιο. Το 5ο διπλό στους ομίλους έμελε να δώσει μεγάλη ανάσα αυτοπεποίθησης σε Μίτσελ και Ολυμπιακό, κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Βέροια. Στο 6-0 σταμάτησε ο Ολυμπιακός, στα 3 γκολ ο Μήτρογλου και από εκεί ξεκίνησε και το τρελό φορμάρισμα του Κάμπελ. Στα Περιβόλια ο Πλατανιάς δυσκόλεψε για 60 λεπτά τον Ολυμπιακό, που χάρη στον Ντομίνγκεζ και την ποιότητα των Μήτρογλου, Σαβιόλα, Βάις πέρασε με το θριαμβευτικό 1-4 από την έδρα του Πλατανιά. Το μυαλό ήταν στο Ντα Λουζ.





Πισίνα το γήπεδο, καθώς η βροχή είχε κάνει τον αγωνιστικό χώρο ακατάλληλο για μπάλα. Ο Ντομίνγκεζ ανοίγει το σκορ, ο Ολυμπιακός έχει κάνει μαγική εμφάνιση, η βροχή εμποδίζει τον Φουστέρ να κάνει το 0-2 και στο 86' έρχεται το 1-1. Πολύτιμος βαθμός αλλά δυστυχώς χάνεται ένα απίστευτο δίπλο, που θα έχριζε τον Ολυμπιακό μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Όφη στο Φάληρο και τον στέλνει πίσω στη Κρήτη με μια ξεγυρισμένη πεντάρα, με τον Μητρογκόλ να προσθέτει άλλα δύο τεμάχια και τον Κάμπελ 4 ασίστ, ενώ την παράσταση έκλεψε έστω και ως αντίπαλος πλέον, ο Λουτσιάνο Γκαλέτι. Μετά από αυτή τη νίκη τον Ολυμπιακό περιμένει μια δύσκολη σειρά αγώνων. Πάο, Μπενφίκα, Πάοκ. Μάτς που κρίνουν το πρωτάθλημα και την συνέχεια της ομάδας στο Champions League. Στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός τα έχει βρει δύσκολα απέναντι στον νεανικό και φιλόδοξο Πάο, που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να πάρει θετικό αποτέλεσμα. Ο Μήτρογλου στο 89' τελειώνει το παιχνίδι και βάζει μπροστά τον Ολυμπιακό. Μια μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό, που δεν σταματά εκεί. Στο Φάληρο υποδέχεται την Μπενφίκα και ο Κώστας Μανωλάς βάζει μπροστά τον Ολυμπιακό. Μετά αναλαμβάνει ο... άγιος Ρομπέρτο, που με απίστευτες επεμβάσεις σώζει τον Ολυμπιακό, τον κρατά όρθιο και του δίνει μια μεγάλη νίκη με 1-0. Οι Πειραιώτες φτάνουν τους 7 βαθμούς και θέλουν μία νίκη σε 2 ματς για να περάσει.






Η εβδομάδα κλείνει με τον ΠΑΟΚ, ντέρμπι πρωτοπόρων, καθώς ο Δικέφαλος του Βορρά θέλει το πρωτάθλημα και για να είναι σε θέση να το διεκδικήσει, πρέπει να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το Φάληρο. Το λιμάνι είναι βαθύ όμως στον Περαιά και ο Πάοκ φεύγει με το κεφάλι κάτω. 4-0. Θρίαμβος για τον Ολυμπιακό, δικαίωση για τον Μίτσελ , 3 στα 3 στα μεγάλα αυτά ματς χωρίς να δεχτεί γκολ( ελέω Ρομπέρτο) και με έναν Κάμπελ βγαλμένο από φαντασία. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο +6 από τον Πάοκ παίρνοντας μεγάλο προβάδισμα για το πρωτάθλημα. Σειρά παίρνει ο Πανθρακικός, ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύεται και περνά από την Κομοτηνή με 1-4. Πλεόν το μυαλό ταξιδεύει στη Γαλλία, στην Παρί και σε ένα παιχνίδι που ο Θρύλος καλείται να παλέψει απέναντι σε μία πολύ δυνατή ομάδα.





Ο Ίμπρα βάζει μπροστά τους Γάλλους, ο Ολυμπιακός χάνει μοναδικές ευκαιρίες με τον Μήτρογλου, δείχνοντας να ισσοροπεί το παιχνίδι και στο ημίχρονο η Παρί προηγείται με 1-0. Με την έναρξη του δεύτερου μέρους η κόκκινη κάρτα στον Βεράτι αφήνει με παίκτη λιγότερο την Παρί. Ο Ολυμπιακός ξεθαρεύει, κάνει το 1-1 στο 80' με τον Μανωλά και μας κουφαίνει, αλλά μια αδράνεια στο 90' δίνει στον Καβάνι την ευκαιρία να φέρει τούμπα το ματς και τον Ολυμπιακό να θέλει μόνο νίκη απέναντι στην Άντερλεχτ στο τελευταίο ματς των ομίλων. Και μαζί με αυτό, θα πήγαινε στον τελικό με τους Βέλγους χωρίς τον Μήτρογλου, που τραυματίστηκε στο γόνατο. Τα ματς με Εργοτέλη(3-0) και με Αστέρα(2-0) δίνουν την ευκαιρία στον Μίτσελ να κάνει δοκιμές για τον εκλεκτό που θα παίξει στην κορυφή απέναντι στην Άντερλεχτ. Ο Ολαιτάν σκοράρει και στα δύο παιχνίδια, και εκείνος παίζει μπροστά με τον Σαβιόλα από πίσω του.




Ο Ολυμπιακός θέλει τη νίκη για να πάει στους 16, το γήπεδο είναι κατάμεστο, και οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν δυνατά και με θράσος. Ανοίγουν το σκορ με τον Σαβιόλα, δέχονται ένα αστείο γκολ από τον Κλιένσταν, αλλά στο δέυτερο ημίχρονο συμβαίνουν... απίστευτα πράγματα. 3 αποβολές και 3 πέναλτι για τον Ολυμπιακό, με τον Τσόρι να ευστοχεί στο τρίτο, κάνοντας to 3-1. Στο πρώτο πέναλτι ο Σαβιόλα νικήθηκε από τον Προτό, αλλά λίγο αργότερα έκανε το 2-1 με πολύ ωραία εκτέλεση , ενώ και ο Βάις ανέλαβε να εκτελέσει το δεύτερο πέναλτι, δίχως όμως να καταφέρει να σκοράρει. Ο Ρομπέρτο κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό όταν έπρεπε, ο Τσόρι κλείδωσε τη νίκη-πρόκριση στους 16 και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια πανάξια πρόκριση !Εκεί θα αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το πρώτο ματς να γίνεται στην Ελλάδα και ο επαναληπτικός στο Old Trafford.





Στα τρία τελευταία παιχνίδια της χρονιάς ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ζήτησε νίκες για να κλείσει η χρονιά όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Αποστολή πρώτη στο Χαριλάου απέναντι στον Άρη. Ντομίνγκεζ και Βάις σκόραραν για τον Ολυμπιακό και το 0-2 ήρθε πολύ εύκολα και ξεκούραστα. Στο Φάληρο τον περίμενε ο ΠΑΣ, που του έβαλε πολύ δύσκολα από νωρίς, καθώς οι Γιαννώτες άνοιξαν νωρίς το σκορ. Ο Σαβιόλα ισοφάρισε και οι Μασάντο Κάμπελ με πέναλτι έκαναν το 3-1, αλλά ο ΠΑΣ αποδείχθηκε σκληρό καρύδι και μείωσε σε 3-2 στο τέλος. Η εμφάνιση δεν ήταν καλή, αλλά ο Ολυμπιακός δεν το άφησε έτσι και δυστυχώς ο Απόλλωνας ήταν η ομάδα που το πλήρωσε. 0-5 μέσα στη Ριζούπολη, με ρεσιτάλ από Σαβιόλα και Ιμπαγάσα και ονειρικό φινάλε για μια χρονιά που ξεκίνησε δύσκολα αλλά εξελίχθηκε πανέμορφα για τον Ολυμπιακό. Ο Μίτσελ βρέθηκε από νωρίς στο καναβάτζο, αλλά κατάφερε να κάνει τρομακτική δουλειά και να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έχοντας 16 νίκες και 1 ισοπαλία σε 17 ματς στον πρώτο γύρο, έχοντας προκριθεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και στο Κύπελλο περιμένει τον Αστέρα στην επόμενη φάση( έχοντας νικήσει με 5-1 και 3-5 τον Φωκικό), δεν έχει κανέναν ψεγάδι. Έχει ηττηθεί συνολικά από 3 ομάδαες σε 5 ματς. Από Ατρόμητο στην Ελλάδα και από Παρί και Λεβάντε στην Ευρώπη. 




Μια χρονιά που κλείνει όμορφα, με αρκετά ρεκόρ να έχουν σημειωθεί και άλλα να... κινδινεύουν, βρίσκει τον Ολυμπιακό σε πολύ καλή κατάσταση. Καιρός λοιπόν να το χαρούμε. Καλές γιορτές σε όλους !


Ο κόσμος ήταν πάντα εκεί...














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου